Vinkit lintujen talviruokintaan

Lintujen ruokinta on tärkeä tapa auttaa lintuja selviytymään kylmästä talvikaudesta. Tee siis hyvä teko ja palkkioksi pääset aitiopaikalta seuraamaan lintujen kerääntymistä pakkaspäivän juhla-aterialle.

 

Moni Suomessa asuvista lintulajeista matkaa etelän lämpöön talveksi, mutta ne, jotka jäävät, tarvitsevat tukea selvitäkseen Pohjolan kylmissä olosuhteissa. 

Runsaasti energiaa sisältävä ruoka auttaa lintuja kestämään koviakin pakkasia, mutta kylmyys, valon vähäisyys ja lumi tekevät ravinnon löytämisestä haastavaa. Siivekkäiden ystäviemme auttaminen on paitsi arvokas apu linnulle, myös mukava harrastus ruokkijalle, ja se tuo iloa talvisiin päiviin. 

Olemme koonneet alle vastauksia useimpiin lintujen talviruokinnassa mietityttäviin kysymyksiin.

Milloin ruokinta tulisi aloittaa ja lopettaa?

Lintujen ruokinta tulisi aloittaa, kun maa jäätyy tai lumi saapuu. Ruokintaa tulisi jatkaa kevääseen asti, kunnes maa tulee esiin ja on sula. Kun olet päättänyt aloittaa ruokinnan, olisi hyvä sitoutua jatkamaan sitä yhtäjaksoisesti koko talven ajan, koska linnut tottuvat hakeutumaan tietyille ruokintapaikoille.

Kesällä lintuja ei tule ruokkia, sillä ne löytävät ruokansa luonnosta. Lintujen luontainen ravinto palvelee niiden tarpeita parhaiten. Lämpimällä säällä taudit myös leviävät ruokintapaikoilla herkästi.

Miten sijoittaa ruokintapaikka?

Lintujen ruokintapaikan tulisi olla hieman kauempana rakennuksesta, koska linnut pelästyvät helposti ja voivat vahingossa lentää ikkunasta näkyviä heijastuksia päin. Puut ja pensaat antavat linnuille suojaa kylmältä tuulelta ja saalistajilta.

On hyvä idea tarjota linnuille pihapiiriin useampi hajautetusti sijoitettu ruokintapaikka, jolloin lintujen ei tarvitse kilpailla keskenään.

Mikäli asut useamman asunnon taloyhtiössä, kannattaa keskustella muiden asukkaiden kanssa ennen ruokinnan aloittamista ja sopia ruokintapisteen sijoittamisesta sellaiseen paikkaan, jossa siitä ei koidu kenellekään häiriötä.

Mitä linnuille syötetään?

Suosituimpia linnunruokia ovat auringonkukansiemenet, maapähkinät, kaura ja tali. Näiden lisäksi voit testata esimerkiksi hirssiä, hamppua, rypsiä, pellavaa tai marjoja.

Pähkinät kannattaa tarjoilla pieneksi murskattuina, jotta pikkulintujen on helpompi syödä niitä. Älä tarjoile linnuille pilaantunutta tai liian suolaista ruokaa.

Miten ruokinta kannattaa järjestää?

Erilaiset ripustettavat lintujen ruokinta-automaatit ovat kätevä tapa järjestää ruokinta. Maaruokinta saattaa houkutella paikalle epätoivottuja vieraita.

Minimalistisen tyylikkäät Orthexin lintulaudat on valmistettu UV- ja pakkasenkestävästä materiaalista, joka kestää mataliakin lämpötiloja aina –40 °C asti. Tarjolla on kolme erilaista mallia: taliautomaatti sekä Birdie- ja Kota-lintulaudat. Orthex-lintulaudat valmistetaan Pohjoismaissa kestävästä kierrätetystä muovista.

Suljettujen mallien ansiosta linnut eivät pääse lintulautojen sisään, mikä estää tautien leviämistä niiden kesken. Lintulaudat on kehitetty yhteistyössä ruotsalaisten ornitologien kanssa.

Koska lintulaudoissa saattaa olla lintujen jätteitä, ne tulisi aina puhdistaa ulkona. Käytä siivouskäsineitä ja pese kädet lopuksi huolellisesti.

Ruokintaohjeiden lähde: BirdLife Suomi